Gjestebok
   Linker   Startsiden   Lottas side   Lottas resultater


LOTTAS VALPEDAGBOK  2006 

                                   

 


Valpene har nå flyttet til sine nye hjem og dagboken avsluttes.


Ida, Marthe og Sivert henter den største valpen - Figaro. 
Han kommer til å bo på landet med kort vei til badeplass ved elva og store friluftområder.

 

8 - 9 UKER

Skoene har fått mange flere ben å gå på :)


Til og med Lotta synes det er frustrerende at hun aldri lenger finner en sko 
der hun trodde den var. Her har hun lagt ned Tomboy for en lite teoriøkt om det.
T.h. Felix som prøver å finte seg frem for å beholde funnet.


7 UKER


Figaro - "storebror" i kullet har plukket blomster :)

 


Her er ca 1/3 av valpegården, som har direkte inngang til isolert valpehus. Underlaget er litt småkupert, i tillegg til at valpene også har jobbet med den saken, så de får fin 
koordinasjonstrening. Trigger og Tomboy nærmest, Felix ligger som nr.3.

 


Go`klumpene Figaro og Tomboy i hvilemodus etter kveldsmaten,  
så man rekker å innstille kameraet.              

Vi gjorde et forsøk på å kartlegge valpene med valpetestoppgaver i går, med alle de feilkilder dette måtte inneha. (Ukjent person på ukjent sted, og en og en valp blir tatt ut om gangen). En grov oppsummering viser ganske stor spredning i kullet - med 3 trygge gutter i toppen som fikk god skåring på alle elementer (jaktlek, gripe, bære, samarbeide, spontan nysgjerrighet til nye omgivelser...), 2 gutter som viste forsiktighet til situasjonen, og som var mer sosialt avhengige eller påtrengende, og mer interessert i å være sammen med testeren. I midten havnet tispen som nok har den største jakt-/,lek-/ og forfølgelseslysten, men som gjerne gjør alt dette morsomme helt på egen hånd :)), og en hann som trenger litt tid og støtte på å bli trygg, men som logrer vilt og gjør alt konsentrert og bra når han er "varmet opp "i rommet.


Valpene har vært med på flere turer med bilkjøring, fordelt på 2 bur med Lotta og Enya i hvert bur i starten. Nå er det nesten ikke protester lenger og når jeg stopper og åpner, ligger de fleste og sover. 
Valpene løper trappa ut og inn selv, så det er lett å flytte på de. Når de er på besøk inne velger de ofte selv og legge seg i trådbur.
Det skjer utrolig mye utvikling med valpene og hundespråket for tiden. Lotta har så vidt vært nødt til å bruke varslelyder for å stoppe sugeforsøk, men aller mest bruker hun holdegrep over snuten, eller hun hopper opp på noe høgt. Vilja er ikke så tålmodig når de henger i pelsen eller under buken, så det er fra henne de får lært litt mer om knurrevarsling som stoppsignal. Men hun klyper de ikke og det er ingen valp som har skreket av opplæringen ennå. De bare bøyer unna............ og prøver seg fra en annen kant igjen ... :)

 

6 1/2 UKE

Lotta har invitert de kommende eierne til valpeeier-samling i valpenes hage, 
for at alle parter skal bli bedre kjent med hverandre. Med god hjelp av instruktør og
 spordommer Wenche Randi Krogstad fikk noen av de små vist hvordan de
liker å bruke nesen. Takk til Wenche som tok seg tid og hjalp til å engasjere og 
innvie kommende springereiere i rasens spesialiteter. 


For så unge valper er det lettere å plukke opp godis på et jevnere underlag 
enn i gress som stikker seg opp i nesen, så de fikk feltsøk på bark. 
Wenche t.v. har latt Lacris få et "kylling-felt" på ca 1/2 kvm 
i bærhagen. Sture og Aud som skal bli springer-eiere, observerer.  


Lacris snøftet godt mens han lette etter bitene. Løftet nesten ikke 
hodet før han var ferdig. Bl.a. Hanne, Marte, Ingunn og Siri lot seg sjarmere :)


Marte 12 år hadde meget god håndtering av de unge, bitende valpene. 
Alt gikk meget rolig for seg og interessen var gjensidig. 
Her ønsker Figaro og Trigger velkommen på besøk i valpehuset :)
Valpene måtte jo ha sine faste soveperioder i løpet av dagen
 så det var begrenset hva de selv kunne stille opp og demonstrere - 
bortsett fra stemmevolum og hvordan man forsvarer hula si under plattingen :) 

 
C-dur 3 1/2 mnd, og fører Grete, var med for å demonstrere mer avanserte oppgaver 
som gikk ut over 1 meter :))  Her går han et marinertkalkunskinn-slepspor, med vinkel,
 i hagen. Nærmer seg sporslutt og matstasjon her - slafs, slafs !!
 (Håper magen ikke krangler på det dagen derpå)
Og han har riktig arbeidsantrekk, en svart baby sporsele, på.

Han viste også villig en del kontaktøvelser (kjøpt med "voffel"), utstillingsteknikk,  
samt budføring og hvordan man legger opp progresjon i avstand. 
Med C-dur fikk vi i hvert fall vist at en liten spaniel kan formes som en myk klump smør,
han ba om mer hele tiden og begynte selv å prøve seg frem med de øvelser vi hadde lekt inn.
l6 UKER
I løpet av en leken kveldsøkt etter mat lærte alle valpene å forsere klappluken både ut og inn - de brukte den som leketøy og snudde tvert de hadde kommet ut. De mest apportglade har til og med forsøkt å apportere ball samtidig som de skal gjennom luken, men det var å overvurdere seg selv. Så må de lære å takle "rekylen" av luken når en annen smetter ut foran, men en liten nesestyver tar de nå med stor ro. Kl. 2300 stenger nattevakten luken med en indre dør - kan ikke ha nattranglere i så ung alder. 

Lotta og jeg lokket med oss de håpefulle bort til det tomme fjøset. De lave trappetrinnene opp gikk bra for de fleste, det er når de snur og ser nedover at skrekken kommer :)) Spesielt Lacris og Felix jobbet med å overvinne seg selv -  hengende på vippen fremover jamret de fælt før de jumpet ned. Men etter et par-tre repetisjoner var teknikken og tryggheten inne. Inne i fjøset er det høy og halmrester og kroker med konserverte lukter fra fortidens store og små husdyr. Valpene ankom litt forsiktig med lav nese over dørstokken, men det tok omtrent 10 sekunder før alle halene viftet glade og de travet nysgjerrig omkring. 

Det er god underholdning i å gi valpene nye leker og sette seg å se hva som skjer. Spesielt gir det god uttelling like etter at de har spist - ser ut til at energien stiger tvert og gir full gass i kampleken. De er veldig klar over når det dukker opp nye gjenstander og alle skal bruke den først. Alle tente spontant på et gammelt anorakkskinn - de knurret og rev i 7 retninger, for det var langt nok til at alle fikk tak samtidig. Den mest underholdende leken (for mor) er en trekkoppleke som er festet i selve opptrekksnoren. Når de biter og drar i leken trekkes den opp, og når de slipper så durer/vibrerer den. Noen av hannene blir nesten provosert av at leken "knurrer" til dem og de hopper og spretter som jo-jo`er etter, bjeffer og tar tak på nytt. Alle-mot-alle-leken har utviklet seg mye de siste dagene og for at de ikke skal være så harde med hverandre har de mange gjenstander som skal avlede dem. Som eneste jente har Madde lært at " if you can`t beat them, join them", så hun setter bredsiden til og tar noen saftige huggtak, hvis hun blir provosert. Når det bites og hyles på det verste, er det veldig effektivt å skru opp guffen  på radioen, da slipper alle taket og kikker opp med høye ører........

Valpene holder på å vokse ut av brettet på vekta, så det blir unøyaktige målinger når tallene hopper opp og ned, men Figaro er ca 4,4 kg og 4 andre hanner ligger like under.


Det har vært flere barnehender her. Ida 4 år hadde med ny leke - 
det måtte være en svart-hvit leke til ditto valper. Madde i fanget nærmest Ida. 
Men jammen var det en ny dongeribukse også som Tomboy og Trigger syntes 
smakte godt. Bak Figaro.

5 1/2 UKE

Nå har det vært så varmt at valpene har bodd i valpehuset ute ( fullisolert) i noen døgn, og det er mye enklere å slippe de ut mange ganger pr.dag. Begynte å bli svett av å bære så mange kilo valper ut og inn / opp og ned trapp fra valperommet... og det samme syntes nok valpene også som stønnet mer og mer av all transporten. De har modnet veldig fort motorisk etter at de begynte å løpe i gress -  nå kommer bakbensvinklene ( tror jeg :` ) og de strekker ut mye mer. 
Våkenperiodene har også blitt litt lenger når de leker ute, men det kan jo selvfølgelig også ha med alder. De har også begynt å gå klappluken i veggen (lett plexiglass), i hvert fall en vei, men har en tendens til å stenge seg selv ute, men de ligger likevel lunt og tørt i vindfanget. I perioder på dagen er den nå festet i åpen posisjon og det er nesten ikke avføring å finne på avisene
 inne lenger.

Vi har prøvd å undersøke hva valpene synes om å være fuglehunder....


Trigger synes godt at denne anda kunne brust og sust litt mer med fjøra ...
Fugl synes alle var skikkelig spennende å undersøke - ingen skepsis i det hele tatt,
og de ble liksom aldri ferdig med den, men behandlingen ble nokså 
ufin etter hvert, så det var best å avrunde mens føtter, nebb m.m. satt på. 
Når de kom ut neste dag luktet de ekstra mye i gresset der anda hadde ligget.

De elsker alle slags hulrom de finner og klarer faktisk å åle seg inn under et skap med 12 cm luftrom i høgden, og der er det fullt lurveleven med knurr og murr... og spesielt den som ligger under er tøff i kjeften for han får ingen nakkegrep på :) Men det er ikke mange dager til at denne lekeplassen er tilgjengelig altså.......
Valpene har begynt å bruke Enya som reservekoseklut. Hun godtar at de forsøker å tutte og lete etter mat hos henne og de har begynt å bruke henne som varmemadrass også. Skuffelsen var derimot stor når Vilja sa at "der går genser`n"  for hennes del, men all annen kontakt synes hun er helt topp. Alle valpene nyter å få litt massasje, blir helt salige og kan ligge på ryggen lenge. Veldig lurt å ta før man skal gjennomføre klo-/og poteklipp. Overraskende mange lyse klør blant alle de svartpelsede, men det gjør det jo lettere å se hvor man skal klippe. 

Det har vært "valpedåp" her og Lotta har fått både to-/ og firbente faddere til hjelp - (noen så unge til sinns at de  nesten husker sin egen). Takker for mange gode navneforslag fra Marina, Ann Kristin og Tore. Og vi fikk naturlig rennende vann til seremonien - så mye at hovedpersonene ikke kunne ut før helt på slutten. 

 


Fadderne Ella Ulrika 17 mndr, Anna Maria 3 år og Hanne 17 mndr var så godt kledd at 
valpenes sosialiseringsforsøk på små barneføtter var det ingen som gråt av. Valpene fikk
 luktet på mange nye dameparfymer også. Det er tydelig å se når de registrerer en ny person,  de blir helt stille og rolig i hendene en kort stund, mens neseborene jobber litt ekstra......
men så er det fullt angrep på alle kroppsdeler som stikker ut..... 

 

  

        Anna Maria passet på at alle fikk leke litt selskaps-jaktlek. 
Gavebånd kan også gjenbrukes.......
Vi takker for alle overraskende gaver - i flytende og spiselig form til de store,
 og lodne og spretne ting til de små.

Når barna drog var alle valpene slitne og sovnet, 
og da C-dur drog hadde de store hundene allerede sloknet  :) 
SNART 5 UKER
Nå er valpene ute en god stund hver dag og alle kommer i flokk når jeg går foran og lokker. De ser helt klart mye bedre og kan orientere seg og komme om det blir litt avstand mellom oss. Noen løper også etter meg på eget initiativ om jeg prøver å løpe for å hente noe. De tar 
lengre avstikkere til nye deler av hagen og er flinke til å finne tilbake til "holdeplassen". Fremdeles slukner de fort etter litt lek og det har vært noen leteaksjoner både ute og inne etter en enkeltvalp som har sovnet på et uvanlig sted - inni en åpen ryggsekk som hadde falt av knaggen, under skittentøyhaugen på golvet på vaskerommet, under stabelen ute med puter til hagestolene, under en sjenk  o.l. Det er best å riste alt som skal inn i vaskemaskinen... 

Storebror Figaro har nå passert 3,5 kg med resten like bak, og Lacris er den minste på 
ca 2,7 kg, men han begynner å bli ganske stor inni og har mye gå-på-mot utendørs. 

 
Vi har hatt feriebesøk av unge, lovende C-dur, som ble helt nostalgisk av all babylukta. Han  la seg ned tett inntil og sniffet inn, ikke altfor fjerne minner, og var helt klart mer interessert i å leke med valpene enn med de andre hundene. Men han måtte kontrolleres av både Lotta og oss tobente innimellom. Den beste løsningen for en lett brummende Piano vart faktisk å flyttet innom nettingen og la de puppeletende iglene være på utsiden.


     

4 UKER

Plutselig i morges fikk jeg inntrykk av å bli møtt av 7 bearded collie hoder  og like mange clumber bakparter :# Kinnskjegg, øyebryn og nakkepels har skutt fart, og lår og hasebredde i andre enden. Og det har kommet 1 cm :) hals. Det er i hvert fall altfor tidlig å begynne og dra i den, for da spretter bare frambena etter - de henger visst fast rett i halsbenet :o . 
Nå er de blitt gode ( i hvert fall litt bedre ) til å se og fokusere på leker og ansikt når de holdes i rett høgde. De angriper og dytter leker flere ganger og treffer faktisk med grepet......og  fillerister nakkeskinn, tepper, myke leker, men der er det lett for et ungt sinn å overvurdere ferdigheten -  for det ender enten med full piruett eller et skikkelig fall rett til siden, men leken slipper de ikke !
Valpene har fått valget - være inne eller se på verden utenfor. Jeg lukket opp døra og alle gikk med en gang med løftet hodet ut på trappa. 3 av hannene satte tvert kursen utover plena med lav neseføring, de andre syntes det var greit å være på steinhellene og bare skue videre. Nå er det meldt så varmt vær fremover at vi skal prøve flere turer ut.
Så har de vært kjøkkenhjelpere noen ganger. I går fikk de den store lydstyrkeprøven, sikkert ikke godkjent av helsetilsynet, men jeg hadde bruk for hurtigmixeren..... som avledningsmanøver fikk de noen nykokte margbein / okseknoker på gulvet og når de slikket som ivrigst økte jeg gradvis på turtallet. 6 fortsatte å gnage eller plukke ørsmå kjøttbiter som 
jeg hadde skåret opp - bare Felix ble sittende litt stille og lytte med skepsis, men han spiste når jeg kom og ga han. Fortsatte med flere runder med støy til det hele var habituert og alle sov uten å røre på et øyenbryn.
Valpene sovner ennå veldig fort etter en kort lekeøkt  med full innsats på 10 minutter. Når vi kommer inn til dem og er i rommet, foretrekker de sosial kontakt og kan slutte å leke med ting hvis jeg snakker for mye.  


Syns ikke du også det lukter mistenkelig jenteparfyme 
av dette skumbadet Felixbror ?? :`
Derfor er det viktig å få sagt at vi ikke har hoppet oppi her helt frivillig,
men når vi først er her så tar vi det som springer...... 
                                                                                   
Lacris


De har fått sitt andre bad med dusj og føning. Alle var helt rolige i vasken - bare Uno sprella litt i dusjen og alle var rolige til lett føning. Trigger ville bare borti og lukte på føneren mens den gikk. Det ble noen søvnige valper av det varme badet.....da hadde Lotta fristund lenge......


Nå er jeg helt tørr bak ørene til og med   :))
og det er ikke helt lett å bli det 
så fort som ørene mine vokser altså.
                                                             Oda


Vilja og Enya har nå fått komme på babybesøk - de er så forsiktige og bare logrer og lukter, men Lotta sirkler rundt dem og demper det minste tegn til spretne påfunn fra Vilja.Ennå lager jeg bare små bølger........men bare vent ... :))
                                                              
Trigger

 

26 DAGER


Valpene har hatt besøk av Hanne17 mndr og de godtok hverandre og ga hverandre 
valpestatus med en gang. Her er Figaro i full gang med velkomstklemmen.

Valpene mestrer små kromspring og de er blitt bra stødige i diagonal gange. Det er mye knurring, dytting og biting når de kommer nær hverandre, og halene bæres som 
små antenner rett til værs. Det er visst viktig for sjølbildet  :)

Det begynner å bli artig å leke eller konkurrere (alt etter som man tolker) sammen. 
"Mykpakker" er klart favoritten ....de gir liksom bedre innlevelse. 

Alle valpene er veldig fortrolige med å ligge på ryggen i fanget og få klipt de små labbene og klørne. Hvis det blir litt sprell og biting er de fleste lett å massere i søvn igjen før jeg fortsetter. Lacris er den som helst vil sove i halskroken - han sutrer og piper når han er trøtt, og grynter 
og kroer seg tvert han blir løftet opp. Også Tomboy er veldig lett å hypnotisere i ryggliggende med litt skinnmassasje. Det er langt fra stille når de sover. Det er mye som skal gjennomleves med bjeffing, piping, knurring og løpebevegelser også i hvilemodus.
 


25 DAGER
Trykksverten sper seg .......

Valpene elsker nå å prøve tennene - menneskeører er det beste hittil :/
og alle må jo få samme rettigheter, så jeg ønsker meg en avløser snart..... Nå har flere av valpene begynt å drikke vann. Valpekassen er tatt bort og 
de bruker hele valperommet. De har også erobret kjøkkengulvet og 
prøvesmakt på bordbena der. De lærer fort hvor f.eks. vannkoppen 
står på ulike rom. Og de begynner å finne soveplasser overalt,
eller det er vel helst det at de plutselig bare slokner der de leker.

 


Lacris i helspenn over matfatet sitt - han er minste gutten og spiser 
veldig pent og sakte, men til slutt er trommeskinnet stramt og 
det er bare å velte seg over på nærmeste madrass........
Både magen og pelsen vokser - spesielt begynner frisyren å bli 
fluffy rundt hode og nakke.


3 UKER


Nå begynner pitbullspirene å våkne  :)  i Lacris og Felix
Alle øynene er mørkeblå, og det er nesten vanskelig å se pupillen på valpene.
Pigmentet på og rundt snuten og under potene er i raskt spredning, 
og fregnene spretter frem i den hvite pelsen. De fleste får mye prikker på bena spesielt.


f.v. Tomboy, Lacris og Felix.......


...og deretter Uno, Trigger, Figaro og Oda.......

Alle vokser og trives. Figaro har nådd 2 kg og de minste er ca 1500-1600 gram. 
Figaro, Felix, Uno og Oda har lært seg drikketeknikken av fat, så nå er de nesten selvbergende. De andre jobber fortsatt med å vurdere dybden på skåla 
og hvor langt det er lurt å dyppe nesen.... 
Nå kan jeg ikke lenger glemme igjen Lottas matkopp med mat på golvet, 
for da er det en klump valper oppi og forsyner seg. De er utrolig flinke til å orientere 
seg mot matlukt når jeg setter ned både Lottas og deres egne matkopper.
De blir nesten skummelt så stinne de hvis de får bestemme matrasjonen selv.
Valpene har begynt å undersøke sine første leker - 
småbiter og dytter borti  ting de får med snuten.


18 DAGER
Nå er golvet snart mer spennende enn kassen når de er våkne. Flere velter seg over kanten både om dagen og i løpet av natta, noe som fører til skjærende skriking når de ikke finner igjen hundemor. De vandrer rundt og smålogrer mens de oppholder seg på golvet. Oda og Figaro traff på hvert sitt stolben i går og stoppet opp og logret til det også. Lurer egentlig på hvor godt de tolker det de ser foreløpig :)) De søker mye mot hender og bukseben. Når jeg holder de opp til ansiktet, kan de nå gjøre litt følgebevegelser med mørkeblått blikk når jeg flytter meg fra side til side. De har blitt mye drømmebevegelser de siste dagene - knurring, løping, bjeffing m.m. 

Figaro har begynt å drikke av tefat uten kant, men de fleste andre bare svømmer i det, 
men de er i ferd med å begynne å spise kjøttdeig selv av fat.
De krever minst to måltider pr. dag og får nå spise så mye de vil, og faktisk så 
viste de at de ble mette i dag og avsluttet selv. Det ser ofte ut som den store olyckan på Enaresjøen i valpekassen og teppet skiftes ofte (prøver å unngå trykksverten så lenge som mulig). Oda luktet seg fram til Lottas matkopp i dag og prøvesmakte en bit som var 
halvveis oppbløtt, men uten tenner var det nok litt strevsomt, så hun gav opp flere. 


Figaro , 17 dager, vil bare advare mot at i fortsettelsen vil dere ikke finne 
like rene og hvite valper...............

 

14 DAGER
En liten milepæl

      
Hjemmelagede smykker er in og Oda er ikke mindre forfengelig. 
Som alle små jenter velger hun rosa.

    
Fra nå av skjer det mye spennende i en rasende fart - de både spiser, går og har fått øyne. 
Mmmmmmmm, en liten bit kjøttfarse kan vare leeeeenge :))
En trefarget Felix etter kjøttmåltidet - han begynner å bli god til å koordinere tunge og labber. 
I dag ble jeg omtrent ranet da jeg satte meg på teppet (som jeg la ut på golvet) 
for å begynne å gi en og en. 
Snart var det mange snuter oppi fatet og oppi munnen på han jeg forsøkte å gi. 
Så til slutt serverte jeg små klumper rett på teppet og det ble en skliende buffet........
men det meste ble borte uten min hjelp. Det de trengte bistand til var å komme seg 
inn på teppet igjen når de hadde akt seg en meter baklengs utpå golvet og frustrasjonen
ble for stor.
 


Tomboy på vei til et melkemåltid etterpå .


       
Melk til innvortes og utvortes bruk. Den to største gutten Figaro  - 
var først ute for å prøve drikketeknikken av fat. Begge trodde det gikk fortere dess 
mer av hodet de dyppet under, og etterpå hadde alle tørket av seg på alle :)) 
Da var det bare Lotta som kunne ordne opp. Melkebad 
skal jo være bra for huden, det visste til og med de gamle egypterne. Kanskje de
og hadde lært det av sine valper ?

 

13.DAG

Vi er på vei over i en ny fase. Flere av valpene klarer nå tømmeregime selv. Det er slutt på blanke hoder.....de har fått prøvesmake rå kjøttdeig et par ganger. Det var populært og skapte liv i leiren !! Når man starter med dette er det viktig å være innstilt i sans-for-humor-modusen selv ! Valpene viste forskjellige hysteriske strategier i fht å få i seg fast føde. Kjøttdeigen serveres på teskje, og det synes Felix er veldig unaturlig. Han brukte en helt uhensiktsmessig ryggeteknikk mens han lette etter mer og forsvant hele tiden ut av mitt grep. Trigger og Figaro gapte helt naturlig over skeia, fikk hele tugga godt inn i munnen og var klar til ny porsjon tvert. De fleste ville smattesuge deigen i seg, noe som førte til at det meste blir dyttet av skeia og  setter seg fast på min bukse, mellom mine fingre og under valpens hake. Delikatessen påvirket tydelig valpenes våkenhetsnivå og fremprovoserte nye og kraftige lyder (vovv og grr kom høylytt) mens de vrimlet rundt i kassen noen minutter etterpå og sjekket søl på hverandre og på teppet. Lacris og Uno hadde en hysterisk leting etter mer - de for langs kantene med mye klagelyder, pusting og snusing. Og det gikk med en halv rull tørkepapir. Det er vel bare starten på den papirmølla vi bli skal i gjennom.
Figaro klarte å klatre ut av kassen (14 cm ) når han luktet at Lotta gikk. Oda snudde halvveis. Valpene er mest oppe og går nå, bredsporet med litt dårlig koordinering av frampart og bakbenbevegelser. Figaro er den som foreløpig går best med god bruk av halen til å styre med sidelengs. Kan nesten se ut som logring i fart.  Det er tydelig at de nå liker å bli håndtert og "lekt" med en liten stund etter at de har sugd melk - små sjarmerende forsøk på lekebiting. 
Oda leder konkurransen om å få øyne først. På 11/2 døgn har de åpnet seg helt, men hun ser og fokuserer dårlig ennå. Nå vil det bli noen dager at det ikke brukes blitz under fotografering.

 

12.DAG 

I dag har jeg observert de første forsøk på å "gå på do" helt selvstendig ( bl.a.Oda ). Det skjedde med mye strev og lyd (øøøøøøøøø). Jeg har også tråkket i de første 
dammer på teppet i valpekassen. Lotta velger mer og mer å ligge utenom kassen i perioder, men aldri lengre unna enn at hun sjekker tvert det er små lyder. Hun liker ikke barselbesøk 
av  Enya eller Vilja ennå. Enya var inne på valperommet, men da brukte Lotta avskjæringsmetoden mange ganger, men ingen advarende lyd. 
Oda har i løpet av dagen fått øyesprekker over halvparten av hvert øye.
Nå lekebiter alle på framlabbene sine når jeg legger dem på ryggen i fanget og har" kosetrening". Noen prøver også å bite, uten tenner, på fingrene. Allerede 12 dager gamle
viser de samme reaksjon som en større hund, når jeg klør/masserer ørene - 
de skakker på hodet og sparker med bakfoten, og noen grynter litt også. Rart at det 
skal klø i babyører.....
Lotta krever nå et nattemåltid i tillegg til at hun støvsuger koppene for 3-4 måltid i løpet 
av dagen. Det er helt slutt på alle likhetstrekk med "odelsgutten på Evenstad".
Valpene har fått en smaksprøve på rå kjøttdeig for det er litt småsutring av og til som kan bety at de ber om mer mat. Uno ble helt turbo i sin søken etter mer da han hadde slukt 
den ertestore biten. Det meste foregikk i baklengs søk med irriterte lyder og endte opp i et hjørne der han ble i enda værre humør. 
Figaro veide i dag 1155 gram og Lacris var lettest  med 900gram. 
 

11.DAG


Blomster og valper lukter godt - det synes også Lacris.


Tomboy er nyvasket av mor Lotta etter et tyngre måltid ved pattene.

Valpene begynner å vise at de liker å bli klødd f.eks.i halsen eller under magen.
De fleste sparker ivrig med, men kløing på magen resulterer fort i at de bruker 
sitt hemmelige våpen.... og man blir tisset på. Dette styres ikke bevisst ennå.
De klarer stadig flere sjanglende skritt før de triller omkull og forflytningen til 
matfatet skjer nå ofte med magen oppe fra underlaget.
Alle gommene har nå vokst til "saksebitt-posisjon". 
Det er foreløpig ingen øyesprekker å se.
Når jeg skifter i kassen, blir valpene lagt på golvet på et annet teppet. Oftest fører 
det til skarpe klagelyder på intens søking mot Lotta. Men i dag krøp Oda og Felix 
mot lukten av meg og ble stille. Nå har de skjønt og godtatt at de har en reservemor. 

 

6.DAG


Kullets storebror Figaro og lillesøster Oda begynner å oppdage hverandre.
For sikkerhets skyld, kanskje det er mat å finne her også ?
Pigmentet kommer fort nå både under potene og rundt snuten.

 
Lotta synes det er godt med litt atspredelse utendørs og er lett å be. Men hun kjenner nok ikke helt igjen kroppen sin :) Hun lot seg invitere til herjing med Vilja i dag og da stoppet hun stadig opp når hun løp fordi det var noe uvant og tungt som stadig slang borti bakbena. 
De 7 slukhalsene i valpekassen må ha et elefantgen skjult et sted for det går unna på vekta.  Samme hvor godt jeg passer på under et måltid, har de 3 største gutta sugd til seg så de er baktunge og varme som grøtklumper etterpå. Ikke rart de er temmelig salige når de får 
hjelp til å tømme ut litt også. Når jeg hjelper til å ordne ved pattene er det rett som det er noen som leter febrilsk og suger seg fast som en igle til fingeren, men reaksjons-/og vurderingsevnen er god, for jeg blir fort spyttet ut igjen. 

 

Ccharmøren Uno.


5.DAG


Nå begynner det å bli vifteform under måltidet. Krabatene har til sammen lagt på seg 1,7 kg på 5 dager. Alle legger på seg jevnt og de holder samme forhold til hverandre som ved fødselen. Dvs.at Figaro nr.2 f.h.leder an og Lacris nr.3 f.v, Felix t.v.og Oda nr.3 f.h.er de letteste. Tomboy ligger nr.2 f.v.,Uno i midten og Trigger helt t.h.
Lotta gir gjerne ned opptil 4 ganger pr. amming.  Og valpene er matgriske, for etter den tredje påfyllingen, er det fortsatt mye aktivitet, gnelling og leting frem og tilbake etter mer mat. I dag var hun med ut på hagearbeid og vi glemte tiden litt alle sammen. Plutselig så jeg at det dryppet av henne og når hun kom inn delte hun ut i 5 porsjoner under samme amming.
Det er stor jobbrotasjon i fht spenebruk. I starten var de to bakerste ekstra tunge, og bare de største gutta klarte med de og ville ha, men nå har flere oppdaget at der finnes et stort måltid. Oda har begynt å trene på å stå ved matfatet. Hun klarer det ganske bra når hun holder seg i patten og ingen forstyrrer, men straks det kommer en bulldoser på tvers, så ruller hun tønne langt ut på teppet. Lacris er den som har klagelyd og stemme som ligner på en dues. Egentlig litt underholdene å høre på han, men Lotta får omtrent ørene opp på hodet i en rosett når hun forsøker å lete opp den som klager.


EN LITEN PRESENTASJON 
AV LOTTA OG ODINS PINSEVALPER 
(med deres høyst private navn)

Før jeg rakk å komme så langt som til navn, har jeg mottatt henstilling fra en ivrig 
valpebeundrer om å la valpene få mer personlige navn enn bare et "nummer i rekken" :) 
Vi er alle helt enige. Så her i er de, men guttene likevel med navn inspirert etter tallrekken, 
så det skal være lett for meg å tenke på rette valp....
(Det er ikke så lett å skifte system når man er med i ammetåken).
Valpene er fortsatt ganske jevne i vekt - det er 3 gutter som nå ligger rundt 530-550 gram,
og de 3 andre og tispen veier fra 440-480 gram.
Når det gjelder mat så har Lotta bestemt at hun nå kan begynne å tenke på å spise tørrfor 
igjen, hvis det tilberedes godt gjennomtrekt i  leverkraft og det fortsatt serveres fra hånd,
når vi alle sitter i valpekassen. Så da gjør vi det ganske ofte :)
Etter at Lotta ble mor har hun utmerket seg nesten aller best med er evnen til å vite hvor og hvordan hun skal legge seg ned i kassen uten å klemme en valp. Hun er kjempeflink og trenger ingen overvåking her utover 1.dagen. Og så kan hun hente eller flytte valpene som en katt. Hun har lav terskel i fht spebarnsgråt. Hvis en valp piper for mye gaper hun over den og legger den under haka si og passer på den. Hun kommer og tar valper ut av hendene mine når jeg løfter de ut av kassen. Det hun trenger hjelp til er å få fram begge rekkene med patter når hun tilbyr mat. 


3.DØGN


ODA
Veldig utholdende i matfatet, går over pattene når de fleste andre har sovnet. 
Har tilbudt henne litt ekstra drikke bare for å se om hun virkelig er sulten, 
men da ble hun illsint - plastpupp ville hun ikke ha. Men hun legger jevnt og trutt på seg,
fra formiddag til ettermiddag osv. Allerede klart kjønnspreg sammenlignet med sine brødre,
 men det er vanskelig å få inntrykk av det ut  fra disse bildene.UNO
Snill og grei foreløpig, har ikke rukket å utmerke seg på noen måte. TOMBOY
Bulldoseren i matfatet,
 men også veldig opptatt av å få nok skjønnhetssøvn.
Kan sove over et måltid (og det gjør ingen ting).
Har de artigste tegningene - 
slangemønster eller de olympiske ringer på ryggen.TRIGGER
Født med adelsmerke i panna, men det vil nok forsvinne :)
En av de tre største guttene.FIGARO
En av de tre største guttene. Spenstig godklump. FELIX
Virker rolig og avslappet til forandringer. 
Roer seg fort om han er i hendene eller på nytt underlag.LACRIS 
en minste hannen pr i dag, men jobber hardt for å bli stor og sterk.
Veldig blank i pelsen.

 
En liten kongelig vink fra "lille Oda" (oppkalt etter Odin) til alle som kikker innom siden :))
Bare se her: Ingen sporer!

 

1.felles måltid i valpekassen
mens Lotta tar første hvil som nybakt mor


Det ble bare svarte/hvite beibisser i kullet, selv om ingen av foreldrene 
er dominant svarte. Og nå har vi jevnet ut Odins statistikk som tidligere var 
2/3 tispeavkom, da vi fikk 6 gutter og 1 frøken :)) Alle var veldig nysgjerrige på å 
møte verden og puppen, og kastet seg rundt og sugde seg fast i Lottas pels/lår 
før de var trykt helt ut og befridd fra navlestrengen. De legger fint på seg.
Vekten var mellom 340-440 gram ved fødsel, dvs nesten ingen synlig forskjellig i størrelse.